Hyvinvoinnin asialla

26. heinä, 2017
KLIKKAA TÄÄLTÄ Eveliinan polun uusitulle sivulle!

Tutustu uuteen sivuuni ja tule hyvinvoinninviikkokirje tilaajaksi. Olen sinua varten, auttamassa hyvinvoinnissa askelia eteenpäin! Katso eveliinarusi.fi
Nämä avoinna olevat sivut ovat olleet voimassa syksyyn 2017 asti.

26. heinä, 2017

Tervetuloa mukaan aukaisemaan ryhtiä ihanalla liikeellä. Saat veren kiertämään lapaluiden ja rintakehän alueella. Lempeä liike saa myös vetreyttä niskan lihaksiin. Tee mukana ja nauti! Siirry seuraamaan uusitulle sivulle klikkaamalla uusimmasta linkistä. Tämä sivusto kiittää ja lopettelee, uusi jatkaa. Kiitos käynnistä, nähdään uudellla puolella.

28. kesä, 2017

Mitä sinä odotat lomaltasi? En tiedä ketään, joka ei odottaisi omaa kesälomaansa innoissaan. 

Osa meistä haluaa suunnitella lomansa tarkkaan ja tietää milloin on missäkin ja kenen kanssa. Osa haluaa mennä päivä kerrallaan ja välttää sopimasta sinne mitään, koska ei uskalla luvata milloin on missäkin. 

Mitä ikinä oletkaan suunnitellut tai teet suunnittelematta, liikut jollakin tavoin. Kokosin tähän tutuiltani eli tosi elämän kokemusasiantuntijoilta parhaat ideat tauoille ja omat parhaat vinkit jokaisen välineen kanssa. Ota vinkit korvan taakse ja lähde matkaan. Lähde lomalle! 

 

MATKAAJAN TAUKOJUMPPA-OHJEET LOMAILIJAN TAKATASKUUN:

Jos matkustat jalan; 

 • Juo vettä, ota energiaa. (Katso edelliset postaukset, jos haluat tehostaa askeltasi tai kaipaat vinkkiä loma-askelien suunnaksi.)
 • Pysähdy välillä istumaan penkille tai vaikka maahan. Jos mahdollista, istuudu laiturille ja upota jalat veteen.  
 • Mahdollisesti jo tauoilla, mutta ainakin illalla, käy makaamaan selällesi ja nosta jalat ylös. Saat tehostettua liikettä tekemällä  "elämän lähteen". Käy selin makuulle aivan seinän viereen vaikka sängylle, hivuta takapuolesi aivan seinään kiinni ja nosta jalat seinää vasten ylös -nauti! 

Jos matkustat pyörällä; 

 • Juo vettä, tankkaa energiavajeesi. 
 • Pyöräillessäsi asentosi riippuu pyörästäsi, mutta yleisesti selkä ja yläkroppa on se mikä väsyy. Tauoilla nouse seisomaan ja tee selällesi vastaliike eteenpäin kumartuneeseen asentoon nähden. Ojenna selkä, laita kädet lanteille ja tee pieniä taaksepäin taivutuksia.  
 • Jännität helposti myös hartioita korviin. Kiinnitä jo ajaessasi huomiota tähän. Tauolla rentouta hartiat, ota käsistäsi kiinni selän takana ja vedä hieman alaviistoon, näin saat lapoja liikkeelle ja avattua rintakehää.  
 • Pidä taukoja jaksamisesi mukaan. 

Jos matkustat moottoripyörällä; 

 • Juo vettä 
 • Malta pitää taukoja vaikka maisema vilistääkin ihanasti. 
 • Yläkroppa on kovilla, ajaessa rasittuu hartialinja ja kyynärvarret. Selkä saattaa väsyä ja häntäluussakin voi pitkillä matkoilla tuntua. Jarru- ja kytkinkahvojen käyttö tuntuu kyynärvarsissa, rentouta kätesi lihaksia pienellä hieronnalla. Katso videolta ohjeet kyynärvarren hierontaan. 
 • Hartialinjaa voit rentouttaa tarttumalla kiinni venytettävän puolen ranteestasi ja vie venytettävä hartiasi alaspäin. Kallista päätäsi ja kierrä vastakkaiselle puolelle, kunnes venytys tuntuu hartiassasi ja kaulasi sivulla. 

Jos matkustat autolla; 

 • Juo vettä 
 • Pidä huolta, ettet unohdu rattiin ylipitkäksi aikaa. Laita kännykkään muistutus, jos sitä ei tee repsikka, takapenkin väki tai auto. 
 • Tauoilla nouse jaloittelemaan, oikaise selkäsi ja pyörittele hartioitasi. Tee vaikka pienikin kävelylenkki kaartaen pisintä reittiä huoltsikan vessaan.  
 • Pysähtyessäsi kahville, jos mahdollista, käyskentele kesän vihreydessä ja nauti taukopaikan maisemista ja säästä. Istuessasi nosta jalat naapuripenkille. 

Jos matkustat veneellä; 

 • Juo vettä 
 • Veneessä istutaan paljon, pyörittele ranteitasi kumpaankin suuntaan kymmenen kertaa. Tee sama nilkoille. 
 • Maihin noustessa ojenna itsesi, nosta kädet ylös ja venyttele itsesi niin pitkäksi kuin saat. Käyskentele, jaloille pientä liikettä. 

Jos matkustat junalla; 

 • Juo vettä 
 • Nouse välillä seisomaan ja kävele hieman. Laita kädet lanteille, työnnä lantioita eteenpäin ja sivuille. Istuminen kangistaa. 

Jos matkustat lentokoneella; 

 • Juo vettä(, yksi annos prosentillista voi toimia rentouttavana unilääkkeenä pitkillä matkoilla). 
 • Nouse lennon aikana välillä jaloittelemaan. Voit tehdä pientä pumppaavaa liikettä nousten varpaille. 
 • Istuessasi voit pyöritellä nilkkoja ja tehdä pumppaavaa liikettä nilkoista koukkuun, suoraksi, koukkuun, suoraksi. 
 • Pitkän lennon päätteeksi on jalat hyvä nostaa ylös. 

 

Yhdistele ja poimi juuri sinulle sopivat liikkeet. Välineestä viis, kunhan tauotat. 

 

Tervetuloa mukaan omaan Facebook-ryhmäämme, kurkkaa mistä täällä pöhistään, heitä itse jokin aihe, kysymys.... 

 

Missä ikinä menetkin. Anna aikaa hetkille, maisemille, makuelämyksille. Tallenna näitä pieniä hetkiä omalle kovalevyllesi, niihin on ihana palata myöhemmin. Nautitaan kesästä!

14. kesä, 2017

Kävelen, pääsen eteenpäin. Mikä viisaus tuohon kätkeytyykään.

 

Toki voimme ottaa askelia taaksepäin, peruuttaa, pysähtyä, hyppiä paikoillamme. Mutta ottaa askel eteenpäin on aina eteenpäin, se voi olla pieni tai suuri. Ajatelkaapa suurta ajatusta kuun pinnalta "Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle". Jo se, että se askel otettiin, oli vaadittu monta sinnikästä askelta kohti tavoitteita.

 

Voit ottaa askeleen oikean ravinnon suuntaan, voit ottaa askeleen kohti avioliittoa, voit astua kohti seikkailuja, haasteita tai lomaa.

 

Ensimmäinen askel vaatii aina ensin päätöksen. Mikä on sinun seuraava askeleesi kohti jotain mitä oikeasti haluat?

 

Haluaisitko ottaa askeleen eteenpäin hyvinvointiasi ajatellen? Ilmoittaudu ennen juhannusta Asahi-tunneille, saat LAHJAksi PIIKKIPALLOn. Aloitamme syyskuussa, maksat syyskuussa. Valittavanasi on kolme eri aikaa ja paikkaa.  Ostaessasi pitkän kauden, sisältää 13 kertaa, voit käyttää ne missä haluat 169,-. Lyhyt kausi sisältää neljä kertaa 60,-. Ota askel päätökseen nyt ja nauti lempeästä liikkeestä syksyllä.

Mikä se piikkipallo on? Se on terapiapallo, jonka avulla avaat kireät lavat, hierot jalkapohjan akupisteet ja paljon muuta. Tulossa myös erillinen tunti, jossa huolletaan kehoa ja nautiskellaan pallon kanssa.

Elokuussa päästään vielä pihalle puiston syliin, ilmoittelen lähempänä. Ilmoittaudu NYT mailitse, puhelimitse tai yhteydenottolomakkeella

 

Kaikki me kävelemme enemmän tai vähemmän. Oletko koskaan ajatellut sen tarkemmin miten kävelet. Uskon, että se onnistuu sinulta jopa silmät kiinni ja takaperin.

Kävellä voi puolijuoksua, löntystellen, reippaasti, hitaasti nautiskellen, sauvojen kanssa, painojen kanssa, varvastossuissa, korkkareissa, lenkkareissa. Kävellen pääsee eteenpäin haluamaansa vauhtia. Rakastan. En malta jäädä pysäkille odottamaan ratikkaa, jos vaan on mahdollisuus päästä heti eteenpäin kävellen.

Muistatteko amerikkalaisen kävelytyylin, olisiko ollut 90-luvulla, jossa käsiä heiluteltiin suurilla liikkeillä. Se tyyli näytti hassulta, mutta kyllä siinä lähti yläkroppakin mukaan. Meillä on ihana sauvakävelymme, the Nordic walking. Sekin saattaa näyttää amerikkalaisin silmin hassulta, mutta meille se on itsestään selvää. Kaikki tietävät mitä sauvoilla tehdään, otetaan vauhtia, on sitten kesä tai talvi.

 

Ensin muutama vinkki, jotka sopivat, on vauhtisi mikä tahansa.

KÄVELYRYHTI KUNTOON:

 

1.) Kiinnitä huomiota missä katseesi on. Ota selkeästi katse yli kymmenen metriä eteenpäin. Voit testata ja huomata eron niskassasi. Miten pääsi asettuu, jos katsot kaksi metriä eteenpäin katuun tai 12 metriä. Anna katseesi levätä horisontissa. Huomaat kehosi asennon muuttuvan ja kohoavan, pääsi asennon myötä. Huomaat myös, että näet eteesi, myös maahan, ilman, että katseesi on laskettuna alas.

 

2.) Jännitätkö hartioitasi? Tiedostatko ovatko ne jännittyneet ja ylhäällä vai rentoina? Nosta hartiasi korviin ja tipauta rentona alas, toista vielä kerta. Miltä hartioissasi nyt tuntuu? Jännitys ja rentoutus, jännitys ja rentoutus -huomaat eron. Pidä se rentous. Voit kävellessäsi helposti tarkastaa ovatko hartiat kivunneet vaivihkaa kohti korvia.

 

VAUHTIA JA TEHOA KÄVELYYN,

tässä muutama yksinkertainen vinkki siihen:

 

3.) Jokaiseen askeleeseen saat tehoa, kun keskityt työntämään päkiöilläsi vauhtia. Askeleesi rullaa eteenpäin ja aina päkiän osuessa maahan -työnnä. Kokeile! Vauhtisi kiihtyy väkisinkin.

 

4.) Jos käytät kävelysauvoja, muista, että työntö lähtee ojentajista. Sauva osuu maahan vastakkaisen jalan kantapään takana, työntö, irrota sormet sauvasta. Pidä sauvojen liike lähellä vartaloasi.

 

Tule mukaan Facebook-ryhmäämme keskustelemaan ja hakemaan vinkkejä ja ideoita.

Maisemakävelyllä tai juhannuskävelyllä kokkoa katsomaan voit unohtaa vauhdin, mutta älä unohda ryhtiä. Katseen suunnalla on yllättävän iso vaikutus. Nosta katseesi kesän tasolle ja ota ensimmäinen askel!

30. touko, 2017

Onko arki kiireistä? Kaipaatko pientä irtiottoa jo ennen kesälomaa? Kerron sinulle helpon tavan hypätä rauhoittumaan. Se on helppoa ja yksinkertaista, mutta antaa paljon.

Mieheni toi kotiin yksi ilta kaupungin ulkoilukartan. Olenhan minä sen ennenkin nähnyt. Mutta juuri sillä hetkellä meillä oli ajatus lähteä iltakävelylle. Joku kaunis paikka, luontoa, ei liian kaukana, sopivan mittainen lenkki.

Levitin kartan pöydälle ja aloin haarukoida lähipiirimme maastoja. Haltiala on aina ihana, mutta mitä jos menisimme jonnekin uuteen paikkaan… Kartalta oli helppo katsoa minkä mittaisia reitit ovat, pääseekö lenkin vai pitääkö palata samaa reittiä takaisin. 

Teimme ihanan löydön. Leveä polku lähti matonpesupaikan ja puutarhapalstojen kohdalta kohti vihreää kumpua. Näkymä pellolle, jossa traktori teki töitä oli uskomaton, kun ajattelee, että olimme kaupungissa! Polku nousi metsään. Valitsimme puisista opaskylteistä juuri meille sopivan matkan ja seurasimme sen viitoittamaa polkua. Oli mielenkiintoista kävellä, kun ei tiennyt mitä polun varrella vielä tulisi vastaan.

Hyvinvoinninvinkkisi tarjoaa sinulle maksuttoman rentoutumiskeinon. Pääset irti stressistä. Rauhoitut. Voit aloittaa vaikka näin:

 • Hae ulkoilukartta tai avaa se kännykkääsi (Hae sinäkin joko konkreettinen kartta tai klikkaa auki.)
 • Ota ystävä tai läheinen mukaasi. Menkää sellaiseen paikkaan, missä ette ole ennen käyneet.
 • Pakkaa mukaan vettä ja vähän energiaa esim. rusinoita ja pähkinöitä. Katso viime kesän postaus mitä mukaan helteellä
 • Ja kun pääset haluamaasi paikkaan: Anna käsien heilua rennosti ja reippaasti sivuillasi. (Jos pidät vieressä olijaa kädestä kiinni, vaihda välillä puolta, näin saat tasapuolisesti liikettä kumpaankin hartiaan.)

Erilaisia puistoja on aivan vieressämme. Oletko tutustunut joen varrella olevaan Tuomarinkylän kartanon puistoon? Jos kaipaat lempeää liikettä, haluat saada veren hartioissa virtaamaan ja hyvän olon tunteen, tervetuloa maanantaisin vielä 5. ja 12.6 Asahi-tunneille (7€/kerta) klo 18 Tuomarinkylän kartanon puistoon ja klo 19.30 Hiidenkiven puistoon. Jos haluat syksyllä päästä myös Asahi-tunneille, ilmoittaudu lomakkeella juhannukseen mennessä ja saat ihanan piikkipallon lahjaksi

Viikonloppuna teimme myös ystävien kanssa retken alueelle, jossa en ole koskaan ollut. Kävelimme rantaa pitkin nauttien merinäkymästä. Ranta oli aivan hiljainen vaikka oli lauantai-ilta. Näimme yhden ulkoilijapariskunnan ja kolme miestä, jotka seisoivat reisiä myöten kalastushousuissaan meressä heittelemässä.

Kävelimme siltaa pitkin saareen. Eteemme aukesi kaksi vanhaa puutaloa, jonka toisen pihassa oli nuotio. ”Saammeko liittyä seuraan?” yksi meistä kysyi nuotiolla istuneelta naiselta. Hän ei kaivannut seuraa, mutta antoi sylillisen puita ja ohjasi rantaan, missä voisimme sytyttää oman. Polku lähti pihasta kalliolle ja laskeutui sitten rannalle. Hiekkaa, kaislaa, kivistä tehty pesä nuotiolle, puunjuurakot ja kivet istuimina ryhdyimme sytyttämispuuhiin.

Pieni seikkailu luontoon tekee hyvää. Se ympärilläsi oleva metsä tai puistokin auttaa sinua rauhoittumaan, palautumaan stressistä. Tutkimuksissa on todettu kuinka se laskee sydämen sykettä ja vähentää lihasjännityksiä. Jo 15 minuuttia riittää. Lue miten mittareilla on tutkittu asiaa.

Se polku mieheni kanssa vei meidät välillä peltojen laitaa ja jopa perhosniitylle. Metsän monimuotoisuus tuli nähtyä, oletko nähnyt niin vanhoja koivuja, että ne ovat kuolleet pystyyn. Lopuksi polku saapui urheilukentän laidalta taas vehreyteen, jossa oli pieni lampi, rakennuksia jopa 1800-luvulta ja kartanomiljöö puutarhoineen. Pieni oja kiemurteli puistotien laitaa, isoja jalolehtipuita, olimme aivan eri maailmassa. Silmä lepäsi ja ihastuksen huokailuja riitti.

Haluaisitko pidemmän irtioton ja elämyksen vaelluksen muodossa? Lähde koko viikonlopun vaellukselle mukaamme Repovedelle syyskuun 9.-10. Siellä saat kokea luonnon ympärilläsi ja sen monimuotoisen kauneuden. Kalliot, vesi, riippusiltakävely on jo sinänsä kokemus. Vietämme kaksi päivää luonnossa syöden ulkona, rauhassa vaeltaen ja välillä venytellen ja nauttien lempeistä liikkeistä.Yövymme tällä kertaa isossa kämpässä. Varaa itsellesi paikka klikkaamalla  täältä. Jos haluat ennakkoon katsoa maisemia klikkaa Etelä-Suomen jylhin erämaaEveliinan polulta löydät lyhyen kurkistuksen, kun Aamu-Tv:n toimittaja kävi Repovedellä. 

Tule mukaan Facebook-ryhmäämme keskustelemaan ja hakemaan vinkkejä ja ideoita.

(Lisäys klo18.30 31.5) Hesarissa tänään: "Metsässä kävely virkistää aivojen synapseja, jolloin luovuus lisääntyy ja stressihormoni kortisolin pitoisuus laskee. Samalla mielihyvähormoni oksitosiinia alkaa erittyä." Lue koko juttu.

Ympärillämme on niin paljon kauniita paikkoja. Kunhan huomaat katsoa ympärillesi ja suunnata väillä polulle. Saat aivan ilmaiseksi irtioton arjesta, rentoudut ja rauhoitut. Kartanomiljöö löytyi Hakunilasta, saari oli Tarvo aivan Helsingin ja Espoo rajalla, niissäkin suosittelen poikkeamaan kävelyllä, mutta aloita läheltäsi - joko ne polut on tallattu?